10 mars 2010

Frida & framtiden

Idag var det dags för undersökning på barnhjärtmottagningen. Det blev vägning, mätning, EKG och ultraljud.

Läkaren, J, som gjorde ultraljudet tyckte att det såg bra ut. Det är bra flöde genom shunten och det flödar även genom den sprängda klaffen vilket är ett gott tecken för framtiden. Dr J sa att allt talar för att Frida kommer att få ett fungerande tvåkammarsystem, dvs. att höger kammare utvecklas så den kan pumpa tillräckligt mycket syrefattigt blod till lungorna så att shunten inte behövs. Om så blir fallet kommer de att täppa igen shunten eller ta bort den. Hur som helst tar det flera månader innan vi vet svaret. Om höger kammare inte utvecklas som vi hoppas är alternativet att göra ett s.k. enkammarsystem. Men det begreppet reder vi ut om det blir aktuellt.

Nästa kontroll blir 30 mars. Då görs inget ultraljud utan bara en uppföljning på hur hon mår. Efter påsk är det dags för nästa ultraljud.

Färska siffror för pyret; längd: 53cm och vikt: 3530g. Stadigt uppåt! Heja, heja!
Frida fick också en spruta för att skyddas mot RS-virus. Det går inte att vaccinera sig i och med att det är ett virus men det går att mildra symtomen. Dosen räcker i ungefär en månad och det är tom mars som man räknar RS-säsongen så det blir ju lagom. RS-virus är det vanliga förkylningsviruset som kan bli väldigt allvarligt om det drabbar små nyföddingar. Och med en snorunge på dagis som drar hem det mesta så känns det skönt att få lite extra skydd.

Numera när Bella kommer hem från dagis tar vi av henne alla kläder och slänger dem i tvätten, sen tvättar vi händer och ansikte ordentligt och avslutar med lite sprit. Hej och hå.

Det blev en heldag på sjukhuset med återlämning av bröstmjölkspump, inlämning av flera liter bröstmjölk (mamman har legat i ;) men nu är det slut på bortgivandet för nu går allt åt till lill-stintan), undersökning, lunch och spruta.
Just nu mår Frida bra och är som vilken bebis som helst. Hon skriker för full hals ibland, äter som en häst, kräks, bajsar, äter igen, jollrar lite, tittar mycket, äter igen, kräks lite mer, gnäller lite, skäller lite, bajsar, myser lite, sover massor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hallå där! Jag älskar kommentarer så skriv gärna en rad!