16 december 2010

Läkarbesök

Idag var vi till hjärtmottagningen för ultraljud av Fridas hjärta. Den här gången var det en ny läkare som undersökte, Anders, han var väldigt bra och frågvis. Vi pratade en stund om Fridas dåliga aptit och kräkningar och Anders sa att en bidragande orsak kan vara att blodflödet genom lungorna är för stort eftersom hon har ett extra flöde genom shunten.

Efter ultraljudet kunde Anders konstatera att så var fallet, flödet är för stort. Det har gjort att hjärtats vänstra förmak och kammare har blivit lite förstorade (höger kammare är dock fortfarande underutvecklad) och trycket i lungorna för högt.

Det man kan göra för att underlätta för Frida är att ge henne urindrivande medicin. Så, imorgon ska vi lägga till Impugan till listan av mediciner. Då kommer hon troligtvis att gå ned i vikt till en början men förhoppningsvis blir aptiten bättre. Anders trodde dock inte att det var hela orsaken till att Frida inte äter så han ska skriva en remiss till en annan avdelning (förmodligen både till Gastroteam och logoped (logopeder har koll på allt med munnen, inte bara talet)) som ska undersöka Frida närmare. Det känns väldigt bra.

Dagens vikt var lite lägre än förra veckan, 7,040 kg (7,080 kg förra veckan). Det var väntat eftersom Frida kräkts en hel del under den tiden.

Under tidig vår kommer troligtvis en kateterisering göras på Frida för att undersöka hjärtat mera noggrannt. Då går man kirurgiskt in via ljumsken med en kateter. Eventuellt gör man även magnetkameraundersökning för att noggrannare kunna mäta storleken på höger kammare. Det är troligt att det blir en framtida operation men vi har inte diskuterat något i detalj.

Det är svårt att förklara allt eftersom vi själva inte förstår allt till 100%. Men fråga gärna och säg till om något behövs förklaras tydligare.

Som grand final fick Frida en RS-virusspruta, Synagis, som enligt sköterskan "gör fruktansvärt ont". Hon hade rätt. Frida grät så hon tappade andan för en sekund men det gick snabbt över. Nästa sekund ville hon leka med mobilen i taket istället. Det var den första av fem sprutor som hon ska ta med en månads mellanrum. Vi ser fram emot spruta två, spruta tre, spruta fyra och spruta fem... NOT.

Nu är farmor och farfar här och hälsar på. Farfar har hunnit med en sondmatning som gick som en dans och Bella har lekt hela kvällen med farmor. Frida åt faktiskt flera skedar lasagne ikväll, flest på flera veckor faktiskt (men det vågar vi egentligen inte skriva...). Pappan ska vara hemma och vabba imorgon. Anders skrev nämligen ett intyg som styrker att Frida är allvarligt sjuk och behöver extra vård i hemmet. På så sätt behöver vi inte ta ut föräldradagar utan kan ta ut tillfällig föräldrapenning istället.

Och, så fick vi klartecken att åka till solen. Det ska bli jätteskönt!

Vägning

Blodtryck

POXen (syremättnaden) var bra, 98%.

POX-mätning i handen.


 EKG. Kul att tugga på elektroder.

EKG-kurva.

Sköterskan underhåller Frida.

Lite tumsugen efter RS-sprutan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hallå där! Jag älskar kommentarer så skriv gärna en rad!