27 mars 2011

Kommande undersökningar

Den 4 april ska Frida till Barnfysiologen för att undersöka matstrupens tryck och pH. Det går till så att de sätter ner en sond som mäter trycket i matstrupen. Därefter tar man bort den sonden och sätter en annan sond som mäter pH-värdet, dvs surhetsgraden. Sonden kopplas till en bandspelare (!!) som registrerar värdena under 24 timmar. Vi behöver inte vara kvar den tiden utan åker hem så fort vi har läget under kontroll. Dagen efter åker vi tillbaka och tar bort sonden.

En tanke slog mig just också. Jag hoppas att det går att sondmata även genom den här specialsonden. Jo, det måste väl gå...??

Det står att de brukar ge lugnande medicin i de flesta fall. Men jag tror faktiskt inte Frida behöver det. Vår lilla kämpe är ju väldigt van vid sondsättande. Tyvärr.

Veckan efter, den 11 april, ska vi till Röntgenavdelningen. De ska börja med att röntga hjärta och lungor. Det har (faktiskt) inte gjorts.

Direkt efter den röntgen, som går på ett litet kick, ska Frida röntga matstrupen, magsäcken och tunntarmen. Detta verkar väldigt mycket besvärligare. Frida ska få dricka kontrastvätska. Och bara det... att få henne att dricka, något annat än vatten, känns ju oöverkomligt. Men de har säkert en massa tricks. :) Hon måste svälja den för att matstrupen ska framställas. Sen tas röntgenbilder på när kontrastvätskan passerar från magsäcken över till tunntarmen och genom den. Undersökningen tar 2-6 timmar beroende på hur snabbt kontrastmedlet passerar genom tarmen.

Utöver det ska Frida på sitt första tandläkarbesök på tisdag och Bella ska på återkontroll för sin astma på onsdag. Heja, heja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hallå där! Jag älskar kommentarer så skriv gärna en rad!