11 augusti 2011

Enkelt är svårt

Frida har nu varit utan sonden i fyra nätter. Vi har förresten fått godkänt att fortsätta mata henne när hon sover. Tydligen finns det till och med en term för det; dream feeding. Jag kallar det även för livlina.

Dagsintaget har varit runt 10 matskedar plus ca 210 ml välling. Inte så mycket, än, men Graz var nöjda så då är vi det med.

Intresset finns och Frida pekar på det hon vill ha, när hon vill ha något. Det svåra är de tillfällen när det bara är Frida som ska äta... för då är det ju oftast för att vi tycker att hon borde vara hungrig och så vill vi göra i ordning mat men eftersom vi inte ska erbjuda henne maten så måste vi liksom låtsas som inget... Det är ju en annan sak när vi andra ska äta, då är det ju bara att vi lagar mat, dukar och sätter oss och så kommer hon rännandes. Men när vi inte ska äta... hur gör man då när man inte får hälla upp en tallrik med fil eller sätta henne i matstolen eller peka på bananerna på bordet? Och så att det ändå inte blir kris för att det inte finns någon mat när hon väl pekar? T ex så somnar hon oftast innan lunchen och då vill vi ju att hon ska få lunchen efter vilan, men då har vi ju redan ätit. Vi kanske gissar att hon vill ha makaroner. Ska vi då koka dem innan hon blir hungrig? Eller då, när hon är hungrig och hoppas att hon inte krisar ihop på tio minuter... och hur blir det då? Får man sätta henne i stolen när makaronerna är klara eller måste man vänta igen tills hon pekar/signalerar? Och då kanske makaronerna blir kalla... och ska man då värma en i taget eller hela byttan fast inte ge henne hela byttan? Det går alltså att göra det här oerhört komplext och beslutstyngande. Och det var ju det vi ville slippa undan. Det låter ju så enkelt; ge henne bara mat när hon visar att hon vill ha.

Men så enkelt är det inte riktigt, för oss, än. För oss är enkelt svårt, än så länge. Gah.

1 kommentar:

  1. Låter som om enkelt är svårt i praktiken. Tänker på er o håller tummarna hela tiden. Kram

    SvaraRadera

Hallå där! Jag älskar kommentarer så skriv gärna en rad!