21 februari 2012

Njurar och radioaktivitet

Imorgon är det dags att kolla Fridas vänsternjure. Den högra är ju som bekant kaputt och då måste ju den vänstra fungera för två. Tidigare har vi gjort ultraljud för att se hur njuren ser ut, gjort en kontraströntgen för att kolla hur urinblåsan tömmer sig samt att det inte finns någon reflux och så har vi kontrollerat funktionen hos njurarna. Det sistnämnda har gjorts med ett radioaktivt spårämne som Frida har fått dricka och sen har man kollat funktionen i njurarna med jämna mellanrum.

Imorgon är det dags för mer radioaktivitet. Denna gång sprutas ett spårämne in i blodet på Frida. Man kommer därefter att kontrollera blodet med jämna mellanrum. På så vis ser man hur fort Fridas blod renar sig, man får fram ett filtrationsvärde. Även om vänsternjuren har 100% kapacitet är det inte helt säkert att den funkar normalt. Detta görs för att vi för ungefär ett år sedan kollade Fridas kreatinin-värde och det låg just under det normala.

Så håll tummar imorgon att undersökningen är smärtfri, filtreringen funkar finemang och att Frida inte får cancer av alla radioaktivitet hon utsätts för. :)

3 kommentarer:

  1. Håller som vanligt allt som går! Och hårt!

    SvaraRadera
  2. Håller alla vinterkräkiga tummar att det går kanon i möra!!

    SvaraRadera
  3. Håller tummarna jättehårt! Heja!

    SvaraRadera

Hallå där! Jag älskar kommentarer så skriv gärna en rad!