14 november 2012

11

Eller snart 12 faktiskt. Så många dygn har filuren varit utan blöja. Hon har gjort både stora A och lilla a på toaletten. Vi är fortfarande i chock och undrar om det verkligen kan vara så här lätt och gå så här fort...

Bella bus var 3½ år när hon började kissa på toaletten samt klara sig utan blöja på nätterna. Men hon var närmare fyra innan hon vågade baja på toaletten. Det var visst väldigt traumatiskt. Och jag måste erkänna att jag inte var särskilt tålmodig och inte så värst pedagogisk heller. Så är det med de där första-barnen. De är små experiment. Och de knäpper en på näsan när det behövs. Vi hade trott att det skulle ta max en vecka att få Bella blöjfri. Hur svårt kan det vara liksom??? Då var hon 2½ år. Hon motbevisade oss, rejält. Hehe.

Så med Frida var vi såklart både mer avslappnade samt redan från början uppgivna. Vi visste ju att hon inte skulle sluta med blöja innan fyra så varför försöka liksom. Men. I slutet av juni så sa Frida plötsligt en kväll att hon inte ville ha blöja. Hon ville sova i trosor. Som en stor tjej. Eh. Näääe... sa vi. Jo, ja ä sto sej!! Eh. Jaja, gör det du. Det kan väl inte bli värre än att vi får byta lakan. Sagt och gjort. Frida fick trosor och sov hela natten, utan att kissa. Hon ville dock inte kissa på varken toa eller potta på morgonen så hon fick blöja, som hon kissade i. Kvällen efter utspelade sig samma procedur och natten gick lika strålande.

Hon sov inte varje natt utan blöja utan det var lite då och då när hon ville. På sommaren ville hon ha trosor även på dagen och det fick hon såklart. Men hon ville inte kissa i pottan och inte på toan. Och hon ville inte ha blöja. Så hon höll sig. Till slut fick hon ont och det blev besvärligt varje gång hon skulle kissa. Så hon fick inte ha trosor, fast hon ville... Vi körde enbart på blöja i några veckor.

Jag vet inte riktigt när det lossnade men plötsligt började hon kissa på toaletten, för att hon skulle få ha trosor på natten. Hon sitter på en sån där ring och har benen brett isär så att hon verkligen kan se strålen. "De kom kisch!" säger hon fortfarande, lika imponerad och förvånad. :) Förra helgen tänkte jag att vi skulle prova att vara utan blöja på dagen. Varannan - var tredje timme sa jag till Frida att det var dags att kissa, och hon gjorde det. På söndagen fick hon lavemang för att hon inte hade bajsat på två dagar. Jag frågade om hon ville sitta på toa, det ville hon, för första gången. Vi läste bok och hon bajade. Och med lavemanget så lossnade alla spärrar. På måndagen kissade hon på förskolans toalett för första gången och på kvällen bajade hon hemma igen, utan lavemang förstås. Och sen har det rullat på.

Så nu vet ni allt om det. Vilken lycka! ;)

1 kommentar:

Hallå där! Jag älskar kommentarer så skriv gärna en rad!